Men hvordan ...

Jeg har efterhånden fået rigtig mange spørgsmål om alt mellem himmel og jord, og jeg syntes det er fantastisk at folk er nysgerrige omkring mig og omkring stomi generelt - så fortsæt endelig med at spørge.

Der er nogle spørgsmål som går igen - så de oftest stillede spørgsmål har jeg listet op her, med et svar til.

Kan man dyrke motion med stomi? - Ja, man kan sagtens dyrke motion med stomi. Man kan både løbe, svømme, styrketræne, danse, you name it. Jeg har tidligere spillet håndbold og savner det egentlig indimellem, men en kontaktsport ved jeg alligevel ikke helt om jeg vil kaste mig ud i igen. Tror dog sagtens man kan, hvis man spiller med et net, forbinding el.lign. omkring posen. For mig, er det vigtigt når jeg træner, at min saltbalance er i orden. Det er meget forskelligt for person til person, men de fleste med stomi, udskiller meget salt og kan derfor have svært ved at opretholde en fornuftig saltbalance - så det hjælper bestemt ikke på den når man sveder. Så masser af salt inden træning er nødvendigt for mig.

 

[caption id="attachment_218" align="aligncenter" width="515"]
Dyb koncentration under træning[/caption]

Hvordan sidder den fast/Hvordan fungerer det? - Posen sidder fast med et stort plaster på maven, hvor man klipper et hul i plasteret, som passer til størrelsen på stomien. Posen kan sidde fast med to forskellig systemer. Enten et 1-dels eller et 2-dels system. Ved 1-dels systemet, sidder posen fast på plasteret og skiftes én gang om dagen. Der er der en velcro lukning i bunden af posen, så man kan tømme den i løbet af dagen. Ved 2-dels systemet, skifter man plasteret hver 4.- 5. dag og så skifter man kun posen hver dag, ved at klikke den gamle af og den nye på. De poser tømmer man også via en velcro lukning i bunden af posen. Personligt er jeg mest til 1-dels systemet, da jeg på den måde lige giver min hud lidt frisk luft hver morgen.

[caption id="attachment_42" align="aligncenter" width="471"]
Lukningen på stomiposen, så den kan tømmes løbende.[/caption]

Kan man have fuldtidsarbejde? Ja, man kan sagtens have et fuldtidsarbejde. Man skal nok have en arbejdsgiver som er en smule forstående, da man højst sandsynligt har flere sygedage end normalt, i og med at ens immunforsvar er nærmest ikke eksisterende. Derudover, kan der og vil der desværre opstå ting som kræver indlæggelse. For mig, har det altid været meget svært at acceptere når jeg har sygedage, fordi jeg ikke vil stemples som hende der altid er syg, og jeg får enormt dårlig samvittighed over ikke at kunne passe mit arbejde, selvom det måske kun er for en dag eller to - indlæggelserne er desværre oftes længere end det, og det er bestemt ikke sundt for min samvittighed og mine tanker.

[caption id="attachment_101" align="aligncenter" width="470"]
Min mac er altid en del af min hospitalstaske, i tilfælde af man lige har overskud til lidt arbejde[/caption]

Hvordan med sex? - Undskyld mor og far! Men det er altså noget der åbenbart bekymrer mange, når de skal have stomi. Men bare rolig, man kan have sex fuldstændig som havde man ikke stomi. Det er måske lidt grænseoverskridende at skulle vise sin mave/stomi, men det ligger rigtig meget i ens egne tanker. Det har jeg skrevet et noget længere indlæg om her, omkring dating og det at skulle vise sin mave frem første gang.

 
Hvordan tackler du en dårlig dag, hvis du har dårlige dage? - Alle har dårlige dage, med og uden stomi. Og med og uden crohn eller andre sygdomme. De fleste gange hvor jeg har enormt dårlige dage, så lukker jeg mig fuldstændig inde i mig selv og ligger mig på sofaen med Netflix. Har sjældent flere dage i træk der er sådan, men jeg har dem indimellem og dem tror jeg aldrig man kan undgå. Uanset hvor meget man har accepteret sin sygdom eller stomi, så tror jeg aldrig man kan undgå dårlige dage.

[caption id="attachment_221" align="aligncenter" width="484"]
På en dårlig dag hopper jeg ofte i mit unicorn- outfit. Så bliver alt bedre[/caption]

Jeg sætter stor pris på alt nysgerrighed og vil hjertens gerne svare på alle spørgsmål, så fortsæt endelig med at være nysgerrige 😉

Tak fordi du læser med

Husk du også kan følge mig på instagram eller på facebook

Synes godt om

Kommentarer

Julie
Julie,
Hej igen, Hvis vi skal gøre alvor af kaffen så sig endelig til. Efter den 20. hvor jeg har forsvaret speciale burde jeg igen være nogenlunde menneske 😊 Jeg håber, at alt er godt hos dig.
livetmedcrohns
livetmedcrohns,
Det syntes jeg bestemt vi skal, så lad os finde en dag når du har afleveret 😊
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229