Kan man spise sig rask?

Der har lige været en udsendelse på TV2 med titlen "Kan man spise sig rask". Her viste de bl.a. en kvinde med Crohn som ved hjælp af sin kost blev "rask". Jeg skriver rask i citationstegn da jeg syntes det er lidt misvisende at kalde hende rask. Jeg vil nok nærmere kalde hende symptomfri, ihvertfald for den korte periode de fulgte hende.

Morbus Crohn er en kronisk sygdom, dvs. du kommer aldrig af med den. Det er simpelthen ikke muligt. Men du kan blive symptomfri, om det så er via kosten eller via medicin eller hvad det er, det er meget individuelt for person til person.

Nogle med Crohn får noget godt ud af at skære laktose og gluten fra deres kost. Nogle har bedst af frugt og grønsager i store mængder. Nogle sværger til en fiber HUSK hver dag og sådan er der tusindvis af forskellige råd til hvordan man via sin kost kan hjælpe sin sygdom i den rigtige retning.

For mig personligt, er salt en helt essentiel del. Jeg bliver så utilpas og dårlig hvis jeg ikke indtager nok salt. Så jeg er faktisk nogle gange typen der putter salt på min mad inden jeg har smagt den. Det er så uforskammet af mig.

Jeg holder mig så vidt muligt fra at drikke alm. mælk, da jeg sommetider reagerer på mælken ved at kaste op. Det gjorde jeg også før jeg fik konstateret Crohn og dermed også før stomien, så det er bare sådan min krop reagerer og ikke nødvendigvis noget med min sygdom at gøre. Så laktose er for mig ikke som sådan farligt at indtage, hverken før eller efter jeg fik diagnosen og stomien. Da jeg fik min stomi fik jeg anbefalet fiber HUSK og prøvede det også nogle dage. Jeg har ligeledes hørt om rigtig mange med enten Crohn eller Colitis som er nærmest afhængige af det - dog indtager jeg det aldrig nogensinde igen! Det gør intet godt for hverken mave eller stomi.

En anden ting er grønsager. Jeg kan rigtig godt lide grønsager og svampe, men det kan min mave altså ikke. Svampe nedbryder min tarm ike overhovedet. Det vil sige det kommer altså ud i samme størrelse som det kom ind. Det kan godt gøre ondt hvis man har fået slugt svampen i for store stykker. Gulerødder er også noget jeg virkelig kan hapse mange af i løbet af en dag, hvis altså bare min mave gav mig lov. Gulerod er ekstremt hårdt for mine tarme at bearbejde, så det er altså bare ikke rart for mig at spise.

Colitis-Crohn Foreningen har også været ude med en pressemeddelelse vedr. dette program hvor de bl.a. skriver "Der er mange af vores medlemmer, der hver dag også selv om de spiser efter de gængse kostråd, endvidere dyrker motion, som desværre ikke opnår samme effekt som det TV2s udsendelse viste at det var muligt." De skriver derudover "Colitis-Crohn Foreningen må derfor konkludere, at TV2s udsendelse desværre ikke levede op til at være informativ samt nuanceret, men det gav et misvisende billede af det at leve med en mave-tarm sygdom".

Så måske kan nogle kronisk syge godt spise sig symptomfrie, men de vil aldrig kunne spise sig raske. Og fordi én person kan, er det absolut ikke sikkert at alle kan. Men hvor må det egentlig være skønt for dem som formår at blive symptomfrie ved hjælp af deres kost.

Tak fordi du læser med

Husk du også kan følge mig på instagram eller på facebook

Synes godt om

Kommentarer