Hvordan har stomi ændret min hverdag?

I sidste uge blev jeg interwievet omkring det at have stomi. Interwievet handlede primært om hvordan livet med stomi er og om at få italesat det. Ét af spørgsmålene var bl.a. hvordan min stomi havde ændret min hverdag, hvilket jo er ret essentielt for at finde ud af hvordan livet med stomi egentlig er.

Jeg havde fået spørgsmålene et par dage forinden, så jeg havde tid til at overveje mine svar, og lige netop det spørgsmål satte faktisk en del tanker igang hos mig. For hvordan var min hverdag egentlig blevet ændret?

Lige efter min operation var der naturligvis en masse tanker om hvordan min hverdag ville ændre sig og om hvordan andre ville se på mig. Jeg havde alle mulige tanker og forestillinger om at mit liv var ødelagt og den udadvendte og sociale Sanne var fortid! Det kunne jeg ikke være med en stomi.

Men jeg tog grueligt fejl. Heldigvis.

I starten var der meget der ændrede sig. Lige når stomien bliver lavet, er den ret hævet. Det gjorde at jeg det første lange stykke tid havde svært ved at drikke noget med kulsyre i, da jeg så fik luft i maven og det gjorde ondt når det skulle ud. Og det gav lyde fra stomien, da den jo var hævet og hullet i den derfor lige skulle udvides lidt.

Med en stomi kan man ikke styre hvornår der kommer noget ud. Heller ikke luft. Normalt giver det ikke rigtig så meget lyd når der kommer luft eller andet ud, men især i starten hvor den er hævet giver det mange lyde når der kommer luft. Lige i starten var jeg derfor meget begrænset i hvad jeg havde lyst til at lave. Jeg havde svært ved at skulle tage bussen, for hvad nu hvis den sagde lyde? Jeg var enormt skrækslagen for at skulle sidde i møde på mit arbejde. Jeg var generelt bare enormt nervøs for at være ude blandt fremmede mennesker.

En anden ting var det der med træning og omklædning (Som du kan læse mere om her)

Så den måde min hverdag endte med at ændre sig, var alle de ting jeg var nervøs for og de ting jeg frygtede at gøre, lige indtil første gang jeg havde gjort det. Men hvis jeg kigger på hvordan min hverdag er nu vs. hvordan den var før stomi, så har stomien ikke ændret noget.

Tak fordi du læser med

Husk du også kan følge mig på instagram eller på facebook

Synes godt om

Kommentarer