Fun facts om Crohns og Colotis

Mange er måske ikke klar over det, men Colitis Ulcerosa (CU) og Morbus Crohn (MC), som er to grene af den samme sygdom, har faktisk deres egen sløjfe - en fin lilla en af slagsen. Og udover der er en sløjfe, er der også en måned om året hvor der sættes fokus på CU og MC, nemlig maj måned. Det betyder at der i denne måned er fokus på tarme og især CU og MC. Ikke bare på min blog (Der er ofte fokus på tarme), men også helt generelt ude i den store verden. I Danmark er det overhovedet ikke udbredt med den her "Colitis- og Crohn awareness month", men det forsøger jeg at lave lidt om på her, med lidt "fun facts" omkring primært crohns, da det er det jeg selv har og ved mest om.  

Fun Fact #1:

Crohn kan ramme i hele tarmsystemet - dvs. lige fra ens læber og hele vejen ned til endetarmen. Colitis rammer primært den nedre del af tyktarmen og endetarmen.

Fun Fact #2:

I Danmark er det 1-2 ud af 1.000 der får Crohns og 2-3 ud af 1.000 der får colitis.

Fun Fact #3:

Den egentlige årsag til at man får enten det eller det andet, er ukendt, da man endnu ikke har fundet hverken bakterier eller virusser som kan være syndebukken. Det man ved er dog, at det er ens immunforsvar der reagerer forkert på noget i kroppen.

Fun Fact #4:

CU og MC går under kategorien IBD - Inflammatory Bowel Disease. og d. 19. maj er det World IBD Day.

Fun Fact #5:

I forbindelse med IBD-awareness, har der den forgange weekend været en konference i Dallas, hvor man kunne prøve en stomipose med lidt æblegrød i, så man over et par dage kunne se hvordan det var at gå rundt med, bade med, træne med osv.

Fun Fact #6:

Ca. 20% af dem der får Crohns eller Colitis, har min. én anden i familietræet, som også har enten Crohns eller Colitis.

Fun Fact #7:

De fleste er mellem 15-30 år, når de får konstateret Crohns eller Colitis.

Fun Fact #8:

Ca. 70% af dem der får konstateret Crohns, ender med at blive opereret. Det er ikke altid det ender med en stomi, men et stykke af tarmen bliver der for det meste taget væk.

  Okay, jeg indrømmer gerne at det måske ikke var funny- fun facts, men så ihvertfald bare lidt facts som måske kan belyse sygdommen en smule. De lidt sjovere facts jeg kan komme på, bliver nok primært omhandlende mig - og Robert - personligt. De kommer i et andet indlæg ;)

Tak fordi du læser med

Husk du også kan følge mig på instagram eller på facebook

Synes godt om

Kommentarer