Bagladys morgenritual

Jeg starter stort set altid min morgen med at gå ud i køkkenet og tænde min kaffemaskine og lave mig en kop kaffe. Det tænker jeg egentlig er ret normalt for alle kaffedrikkere.

Jeg skrev i går om mit hår som kræver lidt ekstra pleje hvis jeg vil beholde det langt. Det betyder bl.a. at jeg kun må vaske det 2 gange om ugen. Dvs. mit bad om morgenen bliver meget hurtigt, da jeg sjældent skal vaske hår. Det er måske egentlig heller ikke så anderledes end for så mange andre...


Nu kommer det der så er lidt et andet forløb end hos dig som ikke har stomi - formentlig det samme for dig som har stomi, og dog. Der er 2 slags stomiposer. Én der har 2 separate dele og én der er en samlet løsning. Jeg har ét-dels system poserne. Jeg var rigtig mange forskellige slags poser igennem før jeg fandt den helt rigtige for mig, hvilket betød lækage utallige gange. Jeg har nu fundet nogle som er helt perfekte for mig - nemlig Dansac med en lidt dybere bagside omkring stomien end på resten af plasteret.

Min procedure når jeg skifter posen er, at gøre alt klar. Dvs. gøre en pose klar til affaldet og den gamle pose. Gøre et par stykker toiletpapir klar i en bunke, eller disse kompresser ark. Herefter klipper jeg den nye stomipose til. Når stomien er ny, skal man med en lille tang man får med i den stomi-taske man får med hjem fra hospitalet, måle hvor stor ens stomi er i omkredsen, så man sikrer sig at man klipper korrekt hul. I starten kan den nemlig godt bevæge sig en del og hæve op indimellem. Så skal man lige være obs på at få klippet hullet den korrekte størrelse. Robert er efterhånden rimelig konstant i sin størrelse, så jeg klipper egentlig bare nogenlunde som jeg plejer at gøre. Som man kan se på billedet under, er der nogle mål man kan rette sig lidt efter.

Når hullet er klippet til, river jeg den gamle pose af, renser selve stomien (Jeg skal nok skåne dig for et billede af selve stomien, men du er velkommen til at sige til hvis du gerne vil se hvordan sådan én ser ud), renser huden omkring og klistrer den nye pose på. Vupti, så er posen skiftet og jeg er klar til den daglig make-up. hår og tøj rutine som formentlig også er den samme for så mange andre.

Det er er forskellen på min ét systems pose og en to systems pose, er at jeg skifter det hele hver dag. Både pose og plaster skiftes altså hver gang. Når man har en to-systems pose, klikker man posen af og på plasteret. Dvs. man kun skifter plasteret ca. én gang om ugen. Det skåner huden lidt, da der dermed ikke bliver revet et plaster af konstant, men til gengæld er selve skiver hvor plasteret sidder på ikke helt så fleksibel som en et-system pose, da der er en hård kant som posen klikkes på. Så begge dele har visse fordele. Så i lige præcis poser, skal man bruge sin egen erfaring og kan meget sjældent bruge andres erfaringer til så meget.

Og ja, jeg glemmer tit min kaffekop ude på badeværelset, så den fortsat står der når jeg kommer hjem fra arbejde!

Tak fordi du læser med

Husk du også kan følge mig på instagram eller på facebook

Synes godt om

Kommentarer