At rejse med stomi

Jeg har lige været på 2 helt fantastiske ferier. Først til New York og Mexico med min kæreste og derefter en forlænget weekend til Mallorca med en veninde. Skønt skønt skønt.

Sidste år da jeg skulle på sommerferie, var en af mine største bekymringer selve turen derned. Vi skulle til Sydfrankrig og skulle køre selv. Hele turen gik rigtig godt og viste sig at alle mine bekymringer var der ingen grund til jeg havde overhovedet. Måske det har gjort at jeg derfor i år tog ferien meget afslappet og uden de store bekymringer inden afrejsen.

Der var dog noget jeg ikke lige havde tænkt på. Det blev en ret lang flyvetur vi skulle ud på! Så langt har jeg aldrig fløjet før med min stomi. Det tænkte jeg først over da jeg sad oppe i flyet på vej hen over Atlanten. I og med der var måltider med i vores flyrejse, havde vi ikke købt noget i lufthavnen til lige at snacke i flyet. Det var dumt. Jeg bliver meget hurtigt rigtig dårlig hvis jeg bliver bare den mindste smule sulten, hvis jeg ikke får nok væske eller salt og mit blodsukkerniveau falder også enormt hurtigt. Så det har jeg lært nu. Jeg skal altid have noget ikke-sukkerfrit sodavand og noget salt med på tur - så klarer jeg den værste kvalme og hovedpine.

Næste problem er selve stomien. Der sker et eller andet med sådan en pose når man flyver. Om posen bliver påvirket af lufttrykket, ligesom så mange andre ting, eller hvad det er, det skal jeg ikke kunne sige. Men min pose bliver ihvertfald virkelig hurtigt fyldt med luft på sådan en flyvetur. Og det er bare ikke altid det er lige til at komme på toilettet på et fly. Der kan være lang kø til toilettet, der kan være turbulens så man skal sidde med sikkerhedssele på. Flyet kan være ved at enten stige eller lande og dermed også sikkerhedssele på.

Men jeg klarede alle 8 flyvninger, som det blev til samlet set på ferien, og mine bekymringer var endnu engang uden grund.

En anden ting jeg har fået spørgsmål omkring på denne ferie, er det der med at bade med stomi. Det er ikke noget jeg overhovedet tænker over når jeg bader. Klisteret på posen suger sig nærmest bedre fast når det bliver vådt, så jeg har aldrig haft problemer med at bade med den overhovedet. Og har ikke været utryg ved at gøre det heller - måske lige udover aller første gang jeg gjorde det. Jeg har badet i pools, på strand, i cenotes (Grotter) i Mexico, i badekar, you name it - det kan sagtens lade sig gøre.

Jeg har normalt de sidste par år med stomi, haft badedragt på når jeg var på badeferie. I år fandt jeg en virkelig lækker bikini i H&M. Den passede perfekt med at både dække stomien men også holde den på plads. Jeg kunne nok sagtens have brugt alm. bikini og stomien dermed var synlig, men jeg syntes ikke det er rart hvis den hænger frit. Slet ikke når der så småt begynder at komme lidt i den. Så bliver den bare tung og irriterende at have hængende hvis den ikke bliver hold lidt på plads.

Men det betyder faktisk, at i år var det første gang i 4 år jeg får sol på min mave.. Og jeg er vild med det.

Så hvis du selv har stomi og er bekymret for det der med sommerferie og sol og badning - slip bekymringerne og nyd det. Det kan sagtens lade sig gøre.

Tak fordi du læser med

Husk du også kan følge mig på instagram eller på facebook

Synes godt om

Kommentarer

Laurasskrivehjoerne
Laurasskrivehjoerne,
Hvor er det modigt af dig at dele dine tanker omkring det. Håber at du kommer til at skrive flere indlæg om det, det er virkelig spændene og inspirerende at høre om! 😊
nouw.com/laurasskrivehjoerne
livetmedcrohns
livetmedcrohns,
Tusind tak 🙏🏼 Der skal nok komme mange flere af mine tanker, of tak fordi du læser med. 😊
nouw.com/livetmedcrohns
Fantasifabrikken,
Tak for et indblik i dit liv. Du er virkelig sej. Fedt du er åben om det. indspirerende
www.fantasifabrikken.dk
Camille
,
Endnu en gang tak for dine indlæg og din ærlighed.
Det kunne være interessant at høre mere om det imundæmpende medicin, altså hvordan det påvirker dig, hjælper det, bivirkninger, rutiner osv.
Skal muligvis selv begynde på det i den nærmeste fremtid og der er desværre ikke særlig meget information at finde om imurel udover selve indlægssedlen og meget få mennesker der deler deres sparsomme erfaring.
livetmedcrohns
livetmedcrohns,
Det er ret begrænset hvor meget imundæmpende medicin jeg har fået, da de hurtigt fandt ud af at min crohn var for aggresiv til at medicinen virkede ordentligt.
Imurel tror jeg faktisk aldrig jeg har fået. I de uger jeg var indlagt inden jeg fik stomi, fik jeg alverdens medicin, men blev aldrig rigtig klog på hvad jeg fik fordi jeg var så dårlig på det tidspunkt. Efter stomien har jeg primært fået nervemedicin og smertestillende. Men kan sagtens skrive et indlæg omkring de perioder hvor jeg har fået medicin og de bivirkninger jeg har fået. 😊
nouw.com/livetmedcrohns